MENÜ

winkaz én kertemwink

 

Gyökérzöldségek tárolása télen A gyökérzöldségek tárolás során nagyon fontos hogy a kiszedés során ne sértsük meg őket az ásóval. A kiszedés után válogassuk át a zöldségeket, lehetőleg az azonos nagyságú zöldségeket tegyünk el télire, a kisebbeket pedig használjuk fel azonnal a főzés során. A répákat tisztítsuk meg a leveleitől, ezt jobb kézzel elvégezni, mint késsel, ezután a gyökérzöldségeket ágyazzuk be nedves homokba, verembe, vagy tegyük el a pincébe télire. Fontos hogy a gyökérzöldségeket a kellő időben szedjük fel, mert a túl korán felszedett zöldségek már nem fognak beérni, a túlkésőn felszedett pedig hamar tönkremegy. A vermelés során a sorok közé is szórjuk kb. 5 cm vastagon homokot, hogy az egyes rétegeket elválasszuk egymástól. Mivel a sárgarépa fagyérzékeny, a hideg pincében is fontos a takarása, erre a célra megfelel a szalma, vagy a homok. Ideális hőmérséklet télen a 4-5 C fok. Ha túl hidegben tárolt gyökérzöldség a felengedés után ráncos lesz és rothadni kezd. A petrezselymet ráérünk egy kicsit később is felszedni, hiszen ez nem olyan fagyérzékeny. Vermelése, tárolása ugyanaz, mint a sárgarépáé, de a zellert, a céklát és a retket is így érdemes eltenni télire.

smileA fokhagyma és a hagyma hatásai. Bátran edd, csak ne randi előtt!! fokhagyma_b_vitamin Mindenki jól ismeri a hagymát, a fokhagymát, gyakran hallani azt is, hogy egészséges. Sokan használják a mindennapi ételek elkészítéséhez és majdnem mindenki sírt már a hagyma miatt. Ám érdemes ennél többet is tudnod erről a két ismeretlen ismerősről! Fokhagyma A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására – hagyma megvágása – alliináz hatására különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok. Mire jó a vöröshagyma? Illóolajat, B-vitamint, C-vitaminból 30 mg/100 g-ot (a zöldhagyma még ennél is többet), emellett pektint és guvertint is tartalmaz. Jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért meghűléses időben a fertőzések megelőzésére is használták. Gyógyhatású szerként, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják. Peak-tipp: Szalonképesebb B-vitamin forrásként a Peak B-vitamin komplex fogyasztását javasoljuk! Mire jó a fokhagyma? A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida Albicans okozta fertőzések kezelésében használatos, továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló-, és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolható még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbc-bacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket. Fokhagyma a gyakorlatban Hogyan használd? Zúzott fokhagyma: serkenti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet Fokhagymagyöngy kapszula: A fokhagyma-olajat tartalmazó táplálék-kiegészítőt a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállásának erősítésére javasolt szedni.garlic Tabletta: Magas vérnyomás és hörghurut ellen jó. Paszta: Herpeszre és szemölcsre ajánlott. Olaj: Izomra, ízületekre alkalmazzák. A fokhagyma és hagyma növeli a gabonákban lévő vas és cink biológiai értékét! Ha hagymát, fokhagymát eszel nyersen vagy főtt gabonákhoz, az tartalmazott ásványi anyagok felszívódását – vas (+70%) és cink (+160%), drasztikusan növeli. A zabpehely fogyasztása hagymával és/vagy fokhagymával Európában, és az USA-ban nem igazán elterjedt, de vannak jó receptek. Egy pizzát esetleg reggelire fogyasztott barna kenyeret hagymával, fokhagymával jól megrakni egészséges és finom is. A rizses és búzás ételeket is gyakran készítheted el fokhagymával, hagymával. Az, hogy a fokhagymatabletták vagy fokhagymakapszulák milyen szinten vannak hasonló hatással, az a fokhagymapor feldolgozásától függ. Jó minőségű készítményeknél szinte ugyanaz érheted el, mint a természetes fogyasztásával, mivel a jó felszívódás a fokhagyma és a hagyma kéntartalmára vezethető vissza, ami a megfelelő minőségű tablettákban és kapszulákban is megtalálható. Hasonló hatást várhatsz kéntartalmú aminosavaktól, mint a cystein, methionin, taurin, valamint a glucosaminszulfát és más kéntartalamú tápanyagok.

Hírek

Asztali nézet